En liten dammguide

Jag har lovat att skriva ett inlägg om dammar (ni får ursäkta att det har tagit en tid att få framklämt det bara). Nu är jag ju absolut ingen dammexpert, men vi kör en lätt guide till olika sätt att bygga en damm iallafall.

IMAG0261

 

IMG_4912

Det som man kanske tror att är det enklaste sättet, men som jag själv inte skulle påstå att det är, är att köpa en färdig plastbunke att gräva ner. Det är en sådan “fuskdamm” som vi har här på vår gård, och den duger väl tills vidare iallafall. Problemet med de här plastbyttorna att gräva ner, är att det för det första är lite knepigt att få dem att vara stadiga i gropen… Och för det andra är det svårt att integrera en sådan med resten av trädgården, det börjar lätt se konstgjort ut. Ni ser ju här ovanför hur vår damm år för år har vuxit in lite i omgivningen (eller rättare sagt är det väl omgivningen som vuxit in i dammen), så det GÅR att få den naturlig, men det kräver lite tid och tålamod.

fb90ddc7ebd82a5b4c63307bc7b7871f

pinterest

En annan variant, som jag skulle föredra om jag skulle anlägga en damm NU, är en med dammduk i botten. Då får man precis den form, storlek och djup som man själv önskar, och så är det mycket lättare att få en sådan damm att se ut som att den alltid funnits där. Vill man ha en jättestor damm kan man använda kapellväv (visst är det så det heter det där materialet som lastbilar har överdragit på släpet?).
Då gräver man önskad storlek på dammen, sätter markduk och sand, och över det dammduk (eller kapellväv) som man t.ex radar stenar runt så att duken hålls på plats.

878d1d69c1d1b94d79f5064aec995615

pinterest

f3cbd66616ca0171059e9c6974270b6c

pinterest

Något annat som vore intressant att prova på, är att gjuta en damm på plats. Alltså bara gräva ut dammen och smätta ner tjockblandad betong i botten. Betongen kan man måla svart-brun om man vill ha den att se mer naturligt nersmutsad ut. Man kan också göra en bäck som rinner ner i dammen, genom att gjuta.

Storleken på dammen har ingen större betydelse, huvudsaken man har vatten i sin trädgård om det så är på ett tefat så man får lite vattenblänk. Nä, skämt åsido vet jag inte om det spelar någon roll, men det man kan tänka på är att om man exempelvis vill ha näckrosor i sin damm, så måste dammen vara minst en meter djup för att man ska kunna övervintra dem i vattnet.
Något annat att tänka på är att göra en avsats att ha växter på. Googla på “växter i damm” så finns det många bra sidor där allt det här förklaras närmare.

Och visst ska man ha växter i sin damm också! Jag har bara juncus i min. Den säljs ibland som helt vanliga krukväxter i blomaffären/matbutiken, men den går utmärkt att slänga ner i dammen under sommaren (på vintern har du den inomhus i en stor vas/skål med vatten). Istället för att börja räkna upp alla växter som går att ha i en damm, så slänger jag er vidare till denna sida där det finns en lista som är hur lång som helst! Jag är inte heller riktigt säker på var man får tag på vattenväxter, men månne inte något trädgårdscenter (ex Sunds i Jakobstad) kunde ta in om de inte redan har?!

5f4c71e1627d2c13bf2d8b3f343ae120 56e9adf79fc17ee01287469cb54775d3 eb2496e7fa9f6e623519a3303a232a99bilder från pinterest

Det finns otroligt många varianter på dammar, så det enda som sätter gränser är väl egentligen ens egen fantasi. Klicka in er på pinterest bums och sök på “ponds backyard” så får ni inspiration så det står ut ur öronen på er! 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s