Hönseriet på källbackan

Oj vet ni det är inte bara att slänga in några höns i uthuset och tro att allt löser sig! Här är statusen för vårt hönshus.

Märta har sina 8 kycklingar (3 blandisar 2 veckor gamla +5 dvärgcochiner 3 veckor gamla). Prillan har sina 4 blandiskycklingar som är 4 veckor, Men skulle helst vilja gå utomhus dagtid och sitta på pinnarna på natten. Florens ruvar på 2 Sussex-ägg som jag inte ens vet om det finns något levande i (dag 19/21 idag). Lotta försöker nu som då ruva lite halvhjärtat på nyvärpta ägg. Leila är halt och ligger mest i ett hörn. Agda är den enda som bara är höna. Alla hackar på Lotta. Märta är skitförbannad på Prillan och hennes kycklingar utan orsak, så för att hon inte ska behöva jaga och picka på dem får Märta + kycklingar bo i en rävbur.

Det är precis så omständigt som det låter. För att få lite ordning bland de här damerna hämtar vi hem en tupp imorgon. Där kommer nästa problem. Tuppen är en brahma och väldigt stor, så det betyder att om någon av dvärgcochin-kycklingarna är hönor, så kommer tuppen bokstavligen att krossa dem vid parning. Eftersom jag föredrar stora höns så får dvärgcochinerna ge vika, så om någon är intresserad av dvärgcochiner finns det 5 stycken här (2 av dem är färgen röd porslin, googla, en tredje är tupp).

Förhoppningarna är alltså att en tupp kunde få den här splittrade flocken att bli lite mer samlad. Farhågorna är att herremannen har för mycket oljud och vi blir stridande med alla grannarna. Kravet från miljöverket är ändå bara att det ska gå att stänga in tuppen till natten. Men jag hoppas ändå att det funkar, jag menar, det finns ju hundar som har mycket ljud också.

        

För några veckor sedan skickade vi in en anmälan om att få ha 15 höns, så är vi på den säkra sidan iaf. Hur många vi sist och slutligen tänker ha vet vi inte.

2 thoughts on “Hönseriet på källbackan

  1. Lycka till med tuppen! Har för mig att brahmatuppar inte galar så mycke. Har haft några tuppar under åren,men det slutar alltid med att vi inte står ut med ´galningarna´..! Det kan nog va klokt att göra sig av med cochinhönsen med en så stor tupp. Vi hade också en favorolletupp som gjorde våra små hönor nästan skalliga. Skulle gärna utöka min hobbyflock (5st nu just) med ca 2 nya hönor men har tänkt mig lite större än cochin. Typ Sussex el. likn.e ,så får du unghöns över av dina blandkycklingar köper jag gärna. 🙂 / Malin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s