Senaste midsommarkacklet

Vi har ett problem här på gården -hönsens evinnerliga ruvande. Det är sannerligen en seriereaktion, för nu redan har vi varvat alla ruvsugna och är tillbaka till Prillan vars förstfödda snart är 6 veckor. 

 Raden med de äldsta kycklingarna. Den bruna och grå är antagligen hönor och de mörkare tuppar.

Skulle vi bo på landet och ha möjlighet att ha många fler hönor, så skulle de gärna få ruva bäst de vill. Men nu har vi inte rum för fler än ca 15 höns, och med en som har kycklingar, en som ruvar, en som inte kommit igång efter en misslyckad ruvning, två nykomlingar och en halt höna, så lämnar det inte många värpande individer kvar. 3 ägg om dagen har varit ganska standard de senaste veckorna, och det är ganska lagom om vi inte bakar eller äter äggrätter hela tiden (om vi hade fler ägg/dag så skulle vi säkert äta mer ägg).

Nu har vi alltså 8 höns och 12 kycklingar (+6 som borde kläckas om en vecka). Av de här 12 kycklingarna är det kanske hälften som är tuppar, och av dem är det möjligtvis en som får stanna (har vi så många höns som planerat måste vi nog snart ha tupp också för att hålla ordningen), och det är snygg-Ture, en dvärgcochin. 

 Här har vi Ture, 4 veckor.

Alltså, om vi leker att vi skulle behålla alla höns + en tupp så skulle det totalt bli 17 djur (om vi utgår från att det i de 6 brahmaäggen finns minst 2 hönor som vi skulle behålla). Det är redan 1 höna mer än vad vi anmält om att få ha. Så hur vi än vänder och vrider så måste vi minska på antalet djur så småningom, och jag kommer att ha hemskt svårt att bestämma vilka som får stanna och vilka som ska säljas bort.

Ett annat problem, om vi återgår till äggproduktionen, är att vi behöver de där 3 äggen om dagen för att kunna vara självförsörjande. Därför skulle det för vår del vara smart att ta in 3 värphybrider, sådana som är avlade att värpa och inte ruva. Ett alternativ är att låta Prillan ruva nu när hon vill, så skulle vi få våra värphybrider, men då tar det förstås en tid innan de börjar värpa… Men eftersom jag ogillar helt vita höns (stora äggproducenter byter höns ganska ofta så dem får man köpa billigt, men då är de ofta vita) så kan det vara svårt att lösa det på annat sätt.

   Märta med sina 8 kycklingar (5 dvärgcochin + 3 grönvärparblandisar)
 5-i-rad

Om någon (eller vet någon som) är intresserad av kycklingtuppar finns det minst 3 överlopps, liksom ett par hönskycklingar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s