hönsens befrielse

   Igår, söndag, kunde besökare i vattentornet titta neråt och beskåda en hårt arbetande familj i full fart med att bygga en inhängnad åt en skock höns. Vi höll på hela dagen med staketet mellan komposten och uthuset, rensa åkervinda-rötter ur marken, kratta och bygga en öppning i hönshagen så tanterna lättare slipper in och ut i det fria.
    
    

NU snackar vi lyckliga stadshöns! Hela eftermiddagen och kvällen gick de omkring och pickade, krafsade och njöt av den nya friheten. Jag är säker på att lyckliga höns ger godare ägg. 

Men ja, att de får sprätta runt hejvilt på ca 100 kvm beror mest på att området höll på att växa igen, och om det skulle få fortsätta att växa på det sättet så vore det inte så roligt sedan när vi behöver ta de kvadratmetrarna i bruk. Det skulle innebär en hel del mekaniskt rensande. Därför får hönsen helt enkelt ta hand om grovjobbet och se till att ogräset inte har en chans. Egentligen vore det optimalt att ta hit en gris också som kunde böka runt lite.

De har inte hela tiden tillgång till “friheten”, mest med tanke på rovfåglar och grannskapets opålitliga katter, utan får nöja sig med buren när vi är borta, och hagen sedan på kvällen.

 En och annan groda bodde bland grenar i komposten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s